Sportlámpa blog

Kezdődik a búvárszezon!

2023.02.03 15:00
Kezdődik a búvárszezon!

Hamarosan kezdődik a búvárszezon, így érdemes lehet szóba hozni a búvárlámpákat is. A piacon egyszerű és rendkívül különleges darabok is megtalálhatóak, ha érdekel titeket a téma, nálunk is mindenképp érdemes körülnéznetek!

Búvárlámpáknak nevezzük azokat az elemlámpákat, amik 10 méteres víz alatti mélységben is kiválóan működnek és jól kezelhetőek, de az igazán komoly darabok 100 méteres mélységig kiválóan működnek. Az elnevezéséből adódóan meglepő lehet, de nem csak merüléshez használhatók, bármilyen olyan sporttevékenységhez megfelelőek, ahol van rá esély, hogy a lámpa víz alá kerül. Például vadvízi evezés, horgászat vagy a vitorlázás során egy ilyen eszköz életmentő lehet, illetve szárazföldön is kiválóan helytállnak.

 

A búvárlámpák nem csak éjszakai és barlangi merüléshez elengedhetetlen, bármilyen napszakban és területen hű társ lehet biztonsági jelzőeszközként is, illetve segítséget nyújthat a felfedezéshez és a megfelelő színek előcsalogatásához, akár fotózás vagy kamerázás közben.

 

Egy jó búvárlámpa megbízható, vízhatlan, tölthető és hosszú üzemidővel rendelkezik. Fontos, hogy minél egyszerűbb legyen a használata, ugyanakkor rendkívül hasznos, ha több fokozat közül választhatunk, hiszen így a normál fénytartományon kívül akkumulátorkímélő, gyenge fényt biztosító beállítást is elérhetünk, szükség esetén viszont akár reflektorszerű fényerőt állíthatunk.

 

Vásárlás előtt néhány szempontot mindenképp érdemes figyelembe venni. Olyan lámpát válasszunk, amely tartós, megbízható és üzembiztos. A búvárlámpa sajnos nem az az eszköz, amin érdemes spórolni és nagy mértékű kompromisszumokat kötni, mivel ennek a típusnak túl sok szempont szerint kell megfeleljen ahhoz, hogy kítűnően működjön. Mindenképpen olyan helyről vásárolj, ahol garanciát biztosítanak a hibákra, (például tőlünk :) ) hiszen a beázás lehetősége folyamatos rizikófaktort jelenthet. Talán nem is gondolnád, de érdemes külön figyelmet fordítani a praktikusságra is. Ne vegyél olyan búvárlámpát, amelyet minden használat után szét kell szerelni, de olyat se, amit a töltéshez mindenképpen szét kell szerelni. Minél kevesebb technikai problémát kell személyesen, szerelgetéssel megoldanod, annál jobb!