Sportlámpa blog

A legújabb és legjobb zseblámpa ledek 2020-ban

2021.07.22 11:38
A legújabb és legjobb zseblámpa ledek 2020-ban

Ami a legmeglepő fejlemény, hogy több év után nem a Cree ledek a legmenőbb diódák a piacon, sőt, igaziból az elmúlt 2 évben a Cree fejlesztői semmilyen fontos újdonsággal nem álltak elő, ezzel szemben a Samsung, az Osram, de legfőképpen a Luminus már komolyan veszélyeztetik a "legjobb zseblámpa-led gyártó" címet met brutál jó dolgok készültek és igen jó áron kaphatóak. 

 

A lenti trónkövetelők leírását nagyrészt a hazai ledlámpák egyik legnagyobb szakértőjétől, Zozz-tól kaptam, ezer köszönet érte.

 

Samsung LH351D

  

 

Méret: 3,5*3,5 mm

Dóm? Van

Feszültség tartomány: ~3V

Max áram: ~6A

 

Egyik előnye a 70 CRI-s verzióknak hogy Cree XP-L ledekkel azonos teljesítményre képesek. A 90 CRI verziók még több pozitívumot hoznak mivel régebben a Nichia ledeket lehetett csak elérni magas szín-visszaadási indexszel azaz CRI-vel de a Nichia ledek hatásfoka borzalmas volt. Nagyon melegedtek és fele annyi fényt adtak azonos áramon, mint egy Cree XP-L led. Ezzel ellentétben a Samsung egy direkt drive fet driverrel is meghajtható. Áramfelvétele olyankor 5-6 A és emellett 90 CRI szép színeket ad vissza és 1300-1400 lumen körül teljesít, míg a Nichiák megállnak 7-800 lumen körül. Az XP-L ledek valamivel jobbak, mint a magas CRI Samsung LH351D viszont annyira minimális a különbség, hogy megéri a Samsungot választani. Szóval már nem kell kompromisszumot kötni a magas CRI és magas fényerő valamint jó hatásfok között, az új Samsung megoldja a kérdést.

 

Melyik lámpákban van ilyen led?

Wuben TO50R

Acebeam EC35 II gen

Acebeam TK17


Osram KW-CSLNM1.TG avagy a "flat white" illetve "Throw king"

Méret: 3x3mm

Dóm: Nincs

Feszültség tartomány: ~3V

Max áram: Több verzió létezik. Van ami 5A van ami 9-10A

 

Tisztába kell tenni először a nevet. Az Osram nem adott nevet ennek a led családnak de a korábbi Black flat nevű osram led után aminek fekete volt a széle a lámpás közösség elnevezte White Flat-nek mivel ez a led család teljesen fehér szélű. Ezen kívül mindenféle rövidítéseket is ráaggatnak egyes emberek és gyártók így kicsit nehéz követni. Van 3030 méretű aminek 1 négyzet mm a fénykibocsátó területe és van ebben a méretben 2 négyzet mm-es is. Előbbit szokás WF1-nek az utóbbit WF2-nek is nevezni. A rendkívül kis méretből a WF1 ledek 800-1000 lumenre képesek 5A áramból maximum és emiatt érdemelték ki a Throw king elnevezést mivel felülethez viszonyítva ennek a lednek a legnagyobb a relatív fényereje. Nagyon szűk fénycsóva érhető el vele és a legnagyobb hatótáv az összes led közül amikor megjelentek. A WF2 ledek 1100-1500 lumen körül tudnak 10A áramfelvétel körül. A 4*4 mm verziók jobban hűlnek így picit jobban tartják melegedés közben a fényerejüket. Vetítési képük már szinte lézer szerű. A modderek bő 1 éve használják ezeket a ledeket de a lámpagyártók csak 2020-ban fedezték fel.

 

Melyik lámpákban van ilyen led?

Manker MC12

Acebeam TK17

Manker U22 Gen2

 

Luminus SBT90 GEN2

 

Méret: kb 10x10mm

Dóm: Nincs

Feszültség tartomány: ~3V

Max áram: ~25A

 

Az új throw king! Nagyot szakított a Luminus ezzel a leddel mert amióta megjelent minden gyártó akar 1 vagy több modellt is ezzel a leddel szerelni. A led megfelelően kihajtva ami 3V-on 20A feletti áramot jelent. Nagyon éhes egy jószág és hőt is termel rendesen de akinek a csúcs kel,l annak ezzel számolni kell, hiszen akár 6000-6500 lumenre is képes és mindezt 9 négyzet mm-es felületből adja le ami azt jelenti hogy kb akkora a felületi intenzitása mint egy Osram WF1-nek, cserébe a hatalmas fogyasztást el kell néznünk neki és a melegedés csak megfelelően nagy lámpában tartható kordában. Nem valószínű, hogy apró lámpákba bele fogják tenni már csak az ára és a hőtermelése miatt. Legalább is szerintem nem érdemes.

 

Melyik lámpákban van ilyen led?

Acebeam K75

Acebeam K30GT

Manker MK35 II

 

A fenti összeállításból még hiányzik a Luminus "elérhető" kategóriájú két újdonsága, a SST20, ami a XML-2 és az XML pozicióját veszélyezteti és az SST40, ami pedig a XHP50.2-t. Mindkettő  remek led és az ára fele a Cree-nek, így várhatóan hamar el fognak  terjedni, úgyhogy ha ilyen leddel találkoztok, nem kell megijedni, van olyan jó, mint egy Cree és ezeket még nem is hamisítják.

Ja, és ha hiányolnád a Cree XHP90-t, azért nincs a listán, mert nem létezik, csak néhány élelmes Aliexpress-es kereskedő fantáziájának szüleménye, ha ilyen ledet látsz, hát, az jó, ha 1500 lument tud.