Sportlámpa blog

Hogyan mérjük egy zseblámpa teljesítményét?

2021.07.22 11:45
Hogyan mérjük egy zseblámpa teljesítményét?

Talán a legismertebb mérőszám a fényáram, aminek mértékegysége a lumen. Ez az érték mutatja a fényforrás által lesugárzott összteljesítményt súlyozva a Λ görbével. A Λ görbe a szem érzékenységét adja meg a hullámhossz függvényében, mivel az emberi szem nem minden hullámhosszra egyformán érzékeny. Ez elsőre bonyolultan hangzik, egy konkrét példán keresztül azonban jól érthető: Két ugyanolyan, 1 W-os fényforrás esetében ha az egyik zöld, a másik pedig piros színű, akkor - bár ugyanannyi a teljesítményük - a zöld színűnek mégis nagyobb lesz a lumenben kifejezett fényárama, mert az emberi szem a zöldet "jobban" érzékeli.

Hogy egy lámpának mekkora a fényárama, egy érzékelőkkel teli gömbben mérik le, így az iránykarakterisztikát is meg lehet mérni egyúttal.

Másik fontos és sokat használt mérőszám a fényerősség, mértékegysége a candela. Ez a mérőszám a sugárforrástól adott irányban értelmezett, az adott irányt tartalmazó elemi térszögbe sugárzott fényáramnak és a térszögnek a hányadosa. Gyakorlatiasabban megfogalmazva: egy adott irányba sugárzó fény sugár mentén mért erejét mutatja meg.

Van még egy adat, ami rendszeresen felmerül lámpaügyek kapcsán, a megvilágítás, mértékegysége a lux. Ennek számítása a következő: az adott pontot tartalmazó felületelemre beeső fényáramnak (lumen) és a felületelem nagyságának a hányadosa, gyakorlatilag az 1 nm-re beeső lumen.

A lux tehát soha nem a fényforrás jellemzője, hanem azt jelzi, hogy az adott fényforrás mennyi lux megvilágítást hoz létre egy adott felületen (ami megtévesztő lehet, mert sokmindentől függ, pl.: milyen távolságból mérték be stb.)

A zseblámpa fényének színe

Egy fényforrás, ebben az esetben egy lámpa színhőmérsékletét az általa okozott színérzet és egy hipotetikus feketetest-sugárzó által létrehozott színérzet alapján határozzák meg. A látható tartományban kisugárzott energia hullámhossz szerinti eloszlására jellemző szám a színhőmérséklet. Mértékegysége a kelvin, jele K.

Az, hogy egy adott fényforrásnak milyen K értékű színe van, nem minőségi kérdés, csupán azt határozza meg, hogy milyen színű a fénye. Csak példa, hogy a normál, nyári, déli napfény az kb. 6000 K-es, de ha beborul, akkor a fény színhőmérséklete “felmegy” 10.000 K-re. A lámpák általában 3000-7000 K közötti értékeket szoktak mutatni, az előbbi sárgásabb fény, az utóbbi kicsit kékesebb. Csak összehasonlításul: az autók LED fénye 3500 K. A sárgásabb fény kellemesebb a szemnek, viszont a hidegebb, kékesebb árnyalatúban sokkal élesebben látjuk a dolgokat.

A másik fontos mérőszám a színvisszaadási index, röviden 'CRI' (Color Rendering Index) vagy 'Ra', a fényforrás azon képességét méri, hogy különféle tárgyakat megvilágítva vele, mennyire képes azok színét visszaadni. A legjobb elérhető visszaadási értéket 100-nak definiálták, míg a leggyengébbet 0-nak. A ledek általában 70-80-as értéket hoznak, ha ennél jobbat, akkor azt ki szokták hangsúlyozni, 95-ös érték már nagyon jónak számít.

A lámpa felvett teljesítménye

A hagyományos égők korában mindenki tudta, hogy ha vesz egy 60 Wattos égőt, akkor mire számíthat. Most már szépen lassan az otthoni égőket is lecseréljük LED égőre, a sportlámpák kapcsán ez a változás sokkal drasztikusabb, gyakorlatilag már nem lehet hagyományos égőt, vagy a LED-es technológiától eltérő megoldást találni a piacon. A LED égők energiaszükséglete sokkal alacsonyabb a hagyományos égőknél. Ez igaz a sportlámpákban használatos égőkre is, egy kis zseblámpa már 5 W teljesítmény mellett is komoly fényt tud biztosítani. Persze léteznek komolyabb kézi reflektorok is, amik akár 50 W-ot is felvesznek, de ezekhez azért komoly áramforrás is szükséges.

Folyadék és szilárd test elleni védelem

Az elektromos készülékek burkolatát felhasználási céljától, illetve a felhasználás jellegétől függően szilárd test és víz behatolás elleni védelemmel látják el. Ezeken a készülékeken fel vannak tüntetve a különböző IP védelmi módok jelképei, illetve az IP védettség fokát jelző két szám. Tehát az IP utáni első számjegy a szilárd testek kapcsán, a második a folyadékok kapcsán nyújtott védelmet jelzi, és a különböző a számok jelentése az alábbi táblázatban látszik. Amennyiben a szám helyett X szerepel, akkor az a védettségi érték hiányát jelzi.