Blog

Mire jó az UV lámpa?

2023.09.22 19:28
Mire jó az UV lámpa?

Az UV fény az emberi szám számára láthatatlan hullámú fényeket jelenti, ami viszint rengeteg dologra alkalmas, érdemes megismerni, mi mindenre jó

Mit mutat az UV fény?

Az UV (ultraviola) fény olyan elektromágneses sugárzás, amelynek hullámhossza az emberi szem által nem látható tartományban van. Az UV fényt a szem nem érzékeli, mivel a látórendszere csak a látható fénytartományban, azaz körülbelül 400 és 700 nanométer (nm) közötti hullámhosszakat érzékeli. Az UV fény kívül esik ezen a tartományon, de speciális eszközökkel és fluoreszcens anyagokkal kimutatható és megjeleníthető.

Study Suggests Far-UV Light Could Save Us from the Next Pandemic | BioSpace

Az UV fénynek vannak olyan alkalmazásai, ahol speciális anyagok, például fluoreszcens vegyületek, vagy UV-érzékeny festékek, tinták vagy anyagok segítségével lehet láthatóvá tenni. Ezek az anyagok az UV sugárzás hatására különböző módon reagálhatnak:

 1. Fluoreszcencia: Néhány anyag fluoreszkál, ami azt jelenti, hogy az UV fény hatására rövid ideig felsugároznak látható fényt. Például, fehér ruhák néha ragyognak diszkófényben, mert azok a ruhák fehérítéséhez használt anyagok fluoreszkálnak UV fény hatására.

 2. Foszforeszcencia: A foszforeszcens anyagok is UV fény hatására ragyoghatnak, de ezt a fényt hosszabb ideig sugározzák ki, akár másodperceken vagy perceken át is. Például, egyes órák számlapja vagy jelzője foszforeszkál, és sötétben világít, mivel a környező fény hatására energiát tárolnak és késleltetett módon sugározzák ki azt.

 3. UV-érzékeny

 4.  anyagok: Néhány anyag változhat vagy változásokat mutathat az UV fény hatására. Ez például hasznos lehet bizonyos reakciók vagy változások követésére.

Milyen különböző UV fények vannak és mi a különbség köztük?

Az ultraviola (UV) lámpák különböző hullámhosszúak lehetnek, és ezeknek a különbségeknek számos alkalmazása lehet. A két leggyakoribb típus az UVA (hosszú hullámhossz) és az UVB (rövid hullámhossz) lámpák. Az UVC lámpák is léteznek, de ezeknek általában speciális alkalmazásaik vannak.

Convoy C8 365nm UV LED Flashlight with Patented Glass Filter - Amazon.com

 1. UVA (Hosszú hullámhosszú ultraviola):

  • Hullámhossz tartomány: Kb. 320-400 nanométer (nm).
   • Szépészeti és körömszolgáltatások: A legelterjedtebb a 365 nm-es UV lámpát gyakran használják körömlakkok és ragasztók szilárdításához. Az UV-A sugárzás segít az anyagok polimerizációjában, ami lehetővé teszi a tartós körömlakkok és műköröm anyagok megkeményedését. Ezáltal hosszantartó, fényes körömhatást érhetünk el.

   • Képalkotás és fluoreszcencia: Az UV-A lámpákat használhatják fluoreszcens anyagok aktiválására is, például a bűnügyi laboratóriumokban vagy tudományos kutatásokban. Az UV-A fény serkenti az ilyen anyagok világítását, ami segíthet azok azonosításában és vizsgálatában.

   • Miniatűr festékek és tinták száradása: Az UV-A lámpákat alkalmazzák olyan festékek és tinták szárítására is, amelyek speciális UV-érzékenységgel rendelkeznek. Gyors és hatékony szárítást tesznek lehetővé, ami különösen a nyomdaiparban és a nyomtatott áramkörök gyártásában hasznos.

   • Fluoreszcens festékek vizsgálata: A tudományos kutatásokban és a laboratóriumi munkák során az UV-A lámpákat használják olyan fluoreszcens festékek vizsgálatára, amelyek UV-A fény alatt különösen élesen világítanak, és segíthetnek a minták vagy anyagok azonosításában.

   • Vegyipar: Az UV-A sugárzást a vegyiparban is alkalmazzák, például olyan reakciók katalizálására, amelyek UV-érzékeny vegyi anyagokat tartalmaznak.

 2. UVB (Rövid hullámhosszú ultraviola):

  • Hullámhossz tartomány: Kb. 280-320 nm.
  • Alkalmazások: Az UVB lámpák gyakran használják a bőrkezeléseknél, például a psoriasis vagy a vitiligo kezelésére, mivel segítenek a bőrön képződő D-vitamin előállításában. Az UVB sugárzás azonban erősebb és károsíthatja a bőrt, ha nem megfelelően kezelik, és hosszú távú expozíció esetén növelheti a bőrrák kockázatát.
 3. UVC (Ultra-rövid hullámhosszú ultraviola):

  • Hullámhossz tartomány: Kb. 100-280 nm.
  • Alkalmazások: Az UVC sugárzás erősebb és károsító hatású, és gyakran használják a fertőtlenítésre, például víztisztításra, légtisztításra és felületfertőtlenítésre. Az emberi bőrre és szemre rendszerint károsan hat, így óvintézkedésekre van szükség annak biztosítása érdekében, hogy a sugárzás ne kerüljön közvetlenül az emberi érintkezésbe.

Ha más zseblámpa újdonságokra is kiváncsi vagy, itt érdemes olvasgatni!