Blog

Akkumulátor kisokos

2021.07.22 11:39
Akkumulátor kisokos

Az akkumulátor kiválasztása során van néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni, ezért pár szóban összefoglaltam a lényeget:

Az egyik legfontosabb szempont a méret, tehát, hogy olyan méretű akkumulátort válasszunk, amit az adott eszközbe a gyártó javasol, mert ha kisebbet, vagy nagyobbat veszel, nem fog beleférni, nem éri el a pólusokat vagy zörögni fog benne, szóval ha azt írják, hogy pl 18650-as méretű kell bele, akkor vegyél olyat. Mire kell még figyelni, hogy megfelelő akkut válasszunk???

Méret szerinti csoportosítás

A sportlámpákhoz leggyakrabban 18650-es akkumulátort használhatunk, de elterjedt még a 14500-as és a 26650-es is, emellett kaphatóak 10440-es 16340-es, 18350-es, 18500-as, 32650-es akkuk  is, sőt, az utóbbi időben kezdenek elterjedni a 20700-as és 21700-as méretűek is (utóbbiak terjedését nagyban támogatja, hogy sok elektromos kerékpárban ilyen méretű akku van, sőt, a Tesla autók akkumulátora is ilyen méretűekből áll, persze nem kevésből). Ezek a számok a gyakorlatban az akku méretét takarják, például ha a 18650-es nézzük, az első két karakter a cella átmérőjét jelzi, esetünkben 18 mm, a második két karakter pedig a cella hosszát adja meg, ami 65 mm. Hogy ne legyen olyan egyszerű az élet, egyes akkuk mérete pár mm-rel eltérhet ettől, tehát attól még, hogy 18650-es, attól még lehet 18,5 mm széles, és akár 70 mm hosszú is, főleg ha védett (erről még lesz szó, hogy mit jelent), ezért érdemes rendelés előtt pontosítani, hogy melyik lámpába milyen akkumulátor fér be, mert az sem szerencsés, ha nem fér be az akkumulátor meg az sem, ha "kotyog" a lámpában. A Sportlampa.hu-n mindig olyan akkumulátorokat és töltőket javasolunk az egyes lámpákhoz, amik garantáltan megfelelnek hozzájuk, hogy ilyen kellemetlenség ne érje a vásárlókat.

Feszültség szerinti csoportosítás 

  • a Nikkel alapú akkumulátorok, ezek névleges feszültsége 1,2 V ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 0,8-1,4 V között működnek.
  • a Lithium alapú akkuk, de 1,5 V üzemi feszültséggel, ezek az előző csoport kiváltására jöttek létre, 1- 1,8 V között működnek
  • Lithium-ion 3,0 V feszültséggel (jellemzően CR2 és CR123 méretben)
  • LifePO4 akkuk 3,2 V feszültséggel
  • Li-ion 3,6 V feszültséggel (2,8 és 4,2 V között)

Ezek nem csereszabatosak egymással, tehát ne tegyél be egy egy 3,6 V-os akkut egy olyan eszközbe, ami 1,2 V-os eszközt vár, mert csúnya vége lesz. Az 1,5 V-os akkuk simán gallyra vágnak egy hagyományos 1,2 V-os töltőt. De pl egy 3,0 V-os akkut berakhatsz egy olyan töltőbe, ami 3,2V-ra van belőve, de ennél nagyobb különbség már nem ok.

Anyag szerinti csoportosítás

Jelenleg két fő akkumulátor jellemző a piacon, a nikkel alapú (1,2 V) és a lítium alapú. (3,7V)

A nikkel alapúból két féle van, a nikkel-kadmium (Ni-Cd) és a nikkel-fém-hidrid (Ni-MH). Az utóbbi a korszerűbb, nagyjából háromszor akkora kapacitással rendelkezik, mint a kadmiumos, de még így is elmarad a Li-ion-os akkumulátoroktól kapacitásban és más, fontos tulajdonságok terén.

Li-ion

Jelenleg a Lítiumion-akkumulátorok a legelterjedtebbek (mi is főleg ilyet árulunk), aminek számos oka van:

  • a lítiumból készült akkumulátorok sokkal könnyebbek és tartósabbak a nikkelalapúaknál
  • Nincs memóriaeffektus
  • Lassan veszíti el a töltését
  • Még a kimerült cella is képes legalább 2,8 V-ot szolgáltatni az 1-1,25 V-os NiCd-, illetve NiMH-akkumulátorokkal szemben, bár 3V alá meríteni nem szerencsés, mert az az élettartam kárára megy, sőt, nem minden töltő képes ezeket életre lehelni
  • Viszont:  a védelem nélküli példányok érzékenyebbek, túl lehet tölteni ezeket, ami tönkreteszi az akkumulátort, illetve a zárlatos akkumulátor veszélyes is lehet, ezért csak megbízható helyen érdemes, minőségi akkumulátort és töltőt is vásárolni
Védelem
Két nagy csoportra bonthatók a Li-ion aksik: védett és nem védett. A védett akkuk alján vagy tetején van egy kis áramkör, ami biztonsági célokat szolgál, túltöltés, túlmerítés és zárlat esetén leválasztja (lekapcsolja) az akkumulátorcellát a pólusairól. Ennek megfelelően a védelem nélküli akkuk nagyobb odafigyelést igényelnek, viszont olcsóbbak, mint védett társaik. A védelmet az akkumulátorokon PCB-vel jelölik. 
Fontos, hogy a védett akkuk hosszabbak, például a 18650-es védett akkumulátorok 65 helyett akár 70 mm-esek is lehetnek.
Terhelhetőség
Vannak jól terhelhető (high drain) és kevésbé terhelhető akku fajták, ez a szám azt mutatja, hogy egy akkuból mekkora áram nyerhető adott pillanatban. Ez azért fontos, mert sok eszköznél nincs jelentősége, de soknál viszont csak a nagy áramfelvétel mellett érhető el a megfelelő eredmény, pl az Astrolux C8 lámpa csak nagy terhelhetőségű akkuval tud 1600 lument és 600 méter hatótávot, egy átlagos, 10A-s akkuval csak 900 lumen és 300 métert tud. A terhelhetőség széles palettán mozog, 1 A - 100 A között van sok féle. Kb 15A fölött beszélhetünk nagy terhelhetőségről, de értelemszerűen ezen a területen is a minél nagyobb, annál jobb szabály uralkodik. Figyelem, ha nagyon olcsón jutsz nagyon nagy terhelhetőséghez, azért ne vegyél rá mérget, hogy azt tényleg tudni is fogja, vagy hogy biztonságos az akkumulátor. Jobb a nagy terhelhetőséget minőségi gyártótól (Sony, LG, AWT) venni. 
Folyamatos és maximális terhelhetőség
Az akkuknál megkülönböztetjük a fenti két adatot, mert míg az elsőt az akku tudja tartani a kapacitása végéig, a másodikat csak 1-2 másodpercig, úgyhogy erre érdemes odafigyelni, hogy melyik akkura mi van írva és mivel reklámozzák. 

Li-on akkumulátor fajták

ICR (LiCo)

Jellemzők:

  • Névleges feszültség: 3.7V 
  • Terhelhetőség: 2C (C=kapacitás) 
  • Tipikus kapacitás: 18650 méretben 2200-3600 mAh

A legáltalánosabb akkutípus. Áramleadó képessége 2C, azaz egy 2000 mAh-s cella 2 X 2000 mA-t tud leadni egy óra alatt, ami 4000 mA, azaz 4 A. Tipikus belső ellenállása 30-40 mOhm körüli. A védett akkumulátorokat ilyen cellákból készítik. Maximum 3600 mAh kapacitású létezik belőle, ha ennél nagyobbal találkozol, akkor biztos lehetsz benne, hogy valós érték a feltüntetett töredéke lehet.

INR (LiNCA): 

Jellemzők: 

  • Névleges feszültség: 3.7V 
  • Terhelhetőség: átlag 10-12C 
  • Tipikus kapacitás: 18650 méretben 1800-3000 mAh

Speciális kevert katódja miatt a belső ellenállása 15-20 mOhm. Nagy terhelhetősége van, akár 50 A is elérhető, így egy jó minőségű lámpával, komoly leddel brutális fényre képes, viszont a nagy áramleadás hátulütője, hogy használata rutint igényel, a zárlattól nagyon óvni kell, csak ép szigetelésű példányt használjunk és csak megbízható készülékben, mert veszélyes lehet! Védelemmel ellátott változata ritka (A Vapcell gyárt újabban néhányat).  CSAK JÓ MINŐSÉGŰ TÖLTŐVEL használható!

IMR (LiMn): 

Jellemzők: 

  • Névleges feszültség: 3.7V 
  • Terhelhetőség: átlag 6-8 C
  • Tipikus kapacitás: 18650 méretben 1600-3000 mAh

Az arany középút a nagy áram és a biztonság között. Az IMR akkuk a speciális mangánnal szennyezett katódnak köszönhetően egyszerre erősek és biztonságosak. A LiMn összetételű akkumulátorok zárlat esetén csak csekély mennyiségű gőzt fejlesztenek, így nem veti szét a cella testét egy esetleges zárlat esetén, csak kissé felpuffad. Túlmerítésre és túltöltésre is sokkal kevésbé nyűgös, mint az ICR vagy az INR akkumulátor. Áramleadó képessége alacsonyabb, mint az INR akkué, de jobb az ICR akksiknál. Tipikus belső ellenállásértéke 20-25 mOhm között van.

Összefoglaló

Az akkumulátor, főleg a Li-ion nem játék, és okosan kell vele bánni, de ha betartjuk az alábbi néhány szabályt, akkor gyakorlatilag nincs kockázata, és sokszorosan behozza az árát:

  • teljesen kezdőknek védett akksi javasolt 
  • kicsit rutinosabbaknak vagy villamosságban minimum jártassággal rendelkezőknek IMR cella ajánlott, INR akkukat csak profiknak, vagy komolyabb tapasztalattal rendelkezőknek javaslom 
  • Ne vásároljunk névtelen, "gagyi" töltőt ismeretlen forrásból, mert azzal az akku és/vagy a saját biztonságunkat kockáztatjuk.

Az ideális akku nagy terhelhetőségű, így kihozható a lámpából a maximum, védelemmel ellátott, hogy védve legyen a lámpa is meg a felhasználó is, nagy kapacitású, hogy ritkán kelljen tölteni és származzon megbízható gyártótól, mert a névtelen gyártók minősége ingadozó. 

amikre figyeljünk vásárlás során, mert néhány kereskedő irreális adatokkal próbál vevőket szerezni, az alábbi két ökölszabályt érdemes megjegyezni:
  • ne vegyünk olyan 18650-es akku-t, ami 40 g-nál kevesebb, csak ha fillérekbe kerül, mert akkor a kapacitása tuti 1500 alatti
  • ne vegyünk olyan 18650-es akku-t ami 3600mAh-nál nagyobb, mert nem tud annyi lenni, ha ilyet látsz, tuti nincs 1500 se, főleg ha fillérekbe kerül

 

Mire figyeljünk még?

- Fontos, hogy ellenőrizzük, hogy lapos kialakítású vagy kúpos kell az adott eszközbe (az akku pozitív végén van-e kidudorodás, vagy nincs), mert ha rosszat választunk, nem fog beleférni az eszközbe, vagy nem fog működni vele

- Az utóbbi időben megjelentek az USB-porttal ellátott akkuk is, amikhez nem kell külön töltő, hanem direktben az akkura dugható kábellel tölthető. Az ilyen akkuk általában védelemmel ellátottak és szinte biztos, hogy hosszabbak a megszokottnál, ezt érdemes figyelembe venni.