Blog

Zseblámpa led újdonságok 2022-ben

2022.01.21 14:07

Hogy mik lesznek az újdonságok és a várható trendek 2022-ben? Mik a legújabb és legjobb ledek? Kattins a részletekért!

2021-ben sok minden megváltozott a korábbi évekhez képest...

A Cree ledek elveszítették a korábbi években megszerzett népszerűségüket, már nem ez a legelterjedetebb márka a komoly zseblámpa gyártóknál. Ennek oka, hogy a Cree már évek óta nem jött ki új zseblámpa led modellel! Most viszont végre piacra dobták a xhp50.3 két verzióját és az xhp70.3 led-et is, ez utóbbi elvileg 7000 lument is fog tudni!

Mivel a Cree nem hozott semmi újat, szép lassan Luminus és Osram ledek jelentek meg az innovatívabb, majd később már a kevésbé innovatív gyártók lámpáiban is. Ez a két gyártó igen komoly ledekkel jelent meg a piacon, és azóta is folyamatosan jelennek meg újabb és újabb ledjeik, ráadásul a Cree-nél jobb áron, legalább olyan jó minőségben!

A Luminus a tavalyi évben a SST40 ledekkel leuralta a középkategóriás, szórt fényes lámpák piacát, az SST20-ak pedig váltották a korábban Cree XML ledekkel teleszórt szegmenst.

Az Manker U22 III PM1/SFT40 USB-C Rechargeable Long Range Flashlight -  Mankerlight OfficialSST70 már nem tudott annyira elterjedni, viszont sok lámpában most megjelent az új verziója, a doom nélküli SFT70! Ez a led még nagyon friss, de biztos nagy sikere lesz, hiszen kisebb testvérének az SFT40-nek is ! Kb olyan mint a XHP35 hi, csak 3000 lumennel!

A Luminus legnagyobb durranása az SBT90.2 led volt, ami akár 6500 lument is kibocsát és óriási hatótávolságot biztosít mellette, simán letasztíva a trónról a xhp70.2-t, a maga "komolytalan" 4000 lumenjével.

Ami pedig még csak az elmúlt pár hónapban kezdett igazán hódító útjára, és szerintem a Luminus eddigi legjobb megoldása, az az SFT40 nevű led, ami a tökéletes megoldás, ha az ember a nagy fényerőt a nagy hatótávval akarja kombinálni, elérhető áron. Az új, SFT40-es ledet tartlalmazó Convoy C8+ 700 méteres hatótávval és 2000 lumennel szerintem előlépett a tökéletes vadászlámpává. Az infraledek piacán pedig megjelent az elérhető árú SST10-IR.

LUMINTOP GT NANO KW CSLNM1.1 450LM 350M EDC Flashlight USB Rechargeable  Mini LED Sale - Banggood USAEzzel szemben az Osram ledek (köztük a legismertebb a kevésbé fantáziadús elnevezésű KW CSLNM1.TG) a nagyon alacsony áramfelvétel melletti hihetetlen hatótávolságokkal lopták be magukat a zseblámpa rajongók szívébe, ezek a kis ledek már egy olyan kislámpában, mint a Lumintop GT Nano is szuperül elvannak, nem kell nekik sok delej (a szuperpici 10180-as akkuba alig 100 mAh fér), mégis jó hatótávot biztosítanak, de egy komolyabb méretű lámpában, mint a Convoy L21a akár 1200 méter hatótávot is biztosítanak, elfogadható mennyiségű pénzért, ezért sok nagy gyártó váltott ezekre a XHP35-ös ledekről.

Hamár itt tartunk, sajnos a covid a zseblámpákat és az akkukat sem kímélte és a gyártáshoz szükséges anyagok ellátásnák ingadozása, a szállítás költségeinek brutális megdrágulása igencsak felvitte az árakat az elmúlt egy évben, amin a forint értékének 10-20 %-os értékcsökkenése sem segített sokat.

Persze megjelent néhány új feltörekvő led gyártó is a piacon, a legújabb és egyben legbrutálisabb led jelenleg az SFH55 névre hallgat, és akár 9300 lumen fényáram kibocsátására is képes, de annyira új, hogy még kevés a tapasztalat, Persze az Astolux már megjelent egy ilyen ledet használó lámpával, reméljük, nálunk is kapható lesz rövidesen.