Sportlámpa blog

Elem kisokos

2021.07.22 11:40
Elem kisokos

Az elemeket - vagy nem újratölthető akkukat - többféle módon csoportosítjuk, anyaguk, méretük, vagy a leadott feszültség alapján, de nézzük a részleteket!

Az elemeket többféle módon csoportosítjuk, anyaguk, méretük, vagy a leadott feszültség alapján.

a három fő tipus anyaguk szerint, és az elnevezés oka:

- szén-cink elemek, ezekben az elem egyik pólusa mögött egy szénrúd, a másik mögött egy cink tartály van.

- alkáli elem elnevezésnél a két pólust „összekötő” folyadék, az elektrolit anyaga kálium-hidroxid

- lítiumos elem, itt az elekrolit lítium-fluoros molekulákból áll (pl. lítium-hexafluoroszfát – LiPF6).

Az alkáli elemeknek nagyobb kapacitásuk van, mint a szén-cink elemeknek, de nagyon nagy a belső ellenállásuk, ezért ezek az elemek nem tudnak magas feszültséget hordozni. A magas belső ellenállásuk azt eredményezi, hogy terhelés alatt leesik a teljesítményük. Az elemek nominális feszültsége 1,5 Volt, de nagy terhelés esetén ez 1,2 Volt alá is leeshet. Az alkáli elemeknek teljesen más kisülési grafikonjuk van, a NiCd-s vagy NiMh-s elemekkel ellentétben stabilan lefele hajló a teljesítménygörbéjük. Ez azt jelenti, hogy előállításukkor, illetve használatba vételkor fogják a legjobb teljesítményüket adni és használat közben folyamatosan veszítenek erejükből. Előnyük a szén-cink elemekkel szemben, hogy hosszabb ideig megőrzik kapacitásukat és kevésbé hajlamosak az elektrolit „szivárgására”. Valamivel drágábbak, de biztonságosabbak. A legjobb minőségű és egyben a legdrágább nem tölthető elemek a lítium elemek. A lítium cellás elemeknek van a legnagyobb kapacitásuk, de az anyaghasználat és a teljesítmény látszik az árukon is. Sokkal könnyebbek, és több áramot is tartalmaznak társaiknál, 1,7 Voltot cellánként. 

Méret vagy alak szerint csoportosítva a legelterjedtebbek a "ceruzaelemek", a "gomb" elemek, és a "Góliát" elemek.

A lámpákhoz, meg úgy általában is az AA és AAA elnevezésű ceruzaelemek használatosak leggyakrabban. Az IEC besorolás alapján lehet talán a legkönyebben beazonosítani az elemeket, ezt a gyártók is fel szokták tüntetni, az IEC kódokat ezért zárójelben jelzem,

Az AA jelű elemek 14,5 x50.5 mm-esek, lehet alkáli (LR6) 2700 mAh kapacitással, szén-cínk (R6) 1100 mAh kapacitással,  vagy lítiumos (FR6)  3000 mAh elérhető kapacitással, amit 1,5 V-on tud leadni. 

Az AAA jelű elemek 10.5 × 44.5, lehet alkáli (LR03) előbbi nagyjából 1200 mAh-s, vagy szén-cínk-es (R03)  ami 540 mAh-s kapacitással rendelkezik, amit szintén1,5 V-on tud leadni.

Amit még fontos figyelembe venni elem vásárlása során, az az élettartam, merthogy sajnos az elemeknél ez véges, de szerencsére azért években mérhető, egy jobb minőségű elem átlagosan 5 éves élettartammal rendelkezik, de kapható 10 éves lejárattal rendelkező elem is.

Fontos, a szárazelem veszélyes hulladék ezért kérjük, vigyázz a környezetedre és soha ne dobd a kommunális szemét közé.

Elemet csak akkor érdemes használni, ha adott eszközt nem használja túl gyakran, egyébként inkább tölthető elemet, másnéven akkumulátort javaslunk hozzá, ezek hosszú távon sokkal jobban megérik, mivel 500-1000x is tölthetőek.

Ha a tölthető elemekre, vagy máshogy nevezve akkumulátorok különbségeire, hasznos tudnivalóíra is kíváncsi vagy, azokat itt vesézzük ki:

https://sportlampa.hu/akkumulator-kisokos-36