18350

Az akkumulátorok vagy tölthető elemek már az összes vezeték nélküli elektronikai eszközben megtalálhatóak, de hogy számunkra melyik a megfelelő, azt sok minden befolyásolja, ezért minden esetben olvassa el az adott termék leírásában, hogy:

- milyen feszültségű (1,2 1,5, 3,0, 3,2, 3,7 V)

- méretű (CR2/15270, CR123/16340, AAA/10440, AA/14500, 18650, 26650, 21700, 26800, stb)

- milyen kialakítású (lapos vagy kúpos pozitív pólusú) 

- milyen terhelhetőségű (A) 

- milyen kapacitású (mAh) akkumulátort ajánl hozzá a gyártó.

A 18350-es Li-ion akkumulátorok 3,7 V-osak, alapméretük 18x35 mm-esek, de hosszuk akár 38 mm is lehet.

Segítünk kiválasztani az akkumulátorok közül a számodra legjobbat! Állítsd termékeket népszerűség, ár vagy név szerinti sorrendbe, és használd a Szűrőket, hogy csak azok a termékek jelenjenek meg, amik tényleg Neked valók. Ha ezek alapján sem tudsz dönteni keresd szakértő kollégánkat a megadott ügyfélszolgálati elérhetőségeken és segítenek a választásban.

Az akkumulátor kiválasztása során van néhány nagyon fontos szempont, amit érdemes figyelembe venni, különben vagy nem fog működni az adott eszköz, amibe rakod az akkut, vagy akár ki is éghet, ezért nem árt vásárlás előtt átfutni, hogy mire is figyelj a megfelelő akku kiválasztása során, hogy biztos ne nyúlj mellé!

Az egyik legfontosabb szempont a méret, tehát, hogy olyan méretű akkumulátort válasszunk, amit az adott eszközbe a gyártó javasol, mert ha kisebbet, vagy nagyobbat veszel, nem fog beleférni, nem éri el a pólusokat vagy zörögni fog benne, szóval ha azt írják, hogy pl 18650-as méretű kell bele, akkor vegyél olyat, se kisebbet, se nagyobbat. Mire kell még figyelni, hogy megfelelő akkut válasszunk???

Méret szerinti csoportosítás

A Li-ion cellák közül leggyakrabban 18650-es akkumulátort használhatunk, de elterjedt még a 14500-as és a 26650-es is, emellett kaphatóak 10440-es 16340-es, 18350-es, 18500-as, 32650-es akkuk is, sőt, az utóbbi időben kezdenek elterjedni a 20700-as, de főleg a 21700-as méretűek is (utóbbiak terjedését nagyban támogatja, hogy sok elektromos kerékpárban ilyen méretű akku van, sőt, a Tesla autók akkumulátora is ilyen méretűekből áll, persze nem kevésből). Ezek a számok a gyakorlatban az akku méretét takarják, például ha a 18650-es nézzük, az első két karakter a cella átmérőjét jelzi, esetünkben 18 mm, a második két karakter pedig a cella hosszát adja meg, ami 65 mm. Hogy ne legyen olyan egyszerű az élet, egyes akkuk mérete pár mm-rel eltérhet ettől, tehát attól még, hogy 18650-es, attól még lehet 18,5 mm széles, és akár 70 mm hosszú is, főleg ha védett (erről még lesz szó, hogy mit jelent), ezért érdemes rendelés előtt pontosítani, hogy melyik használni kívánt eszközbe milyen akkumulátor fér be.

Feszültség szerinti csoportosítás

  • a Nikkel alapú akkumulátorok, ezek névleges feszültsége 1,2 V ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 0,8-1,4 V között működnek.
  • a Lithium alapú akkuk, de 1,5 V üzemi feszültséggel, ezek az előző csoport kiváltására jöttek létre, 1- 1,8 V között működnek
  • Lithium-ion 3,0 V feszültséggel (jellemzően CR2 és CR123 méretben)
  • LifePO4 akkuk 3,2 V feszültséggel
  • Li-ion 3,6 V feszültséggel (2,8 és 4,2 V között)

Ezek nem csereszabatosak egymással, tehát ne tegyél be egy egy 3,6 V-os akkut egy olyan eszközbe, ami 1,2 V-os eszközt vár, mert csúnya vége lesz. Az 1,5 V-os akkuk simán tönkre tesz egy hagyományos 1,2 V-os töltőt. De pl egy 3,0 V-os akkut berakhatsz egy olyan töltőbe, ami 3,2V-ra van belőve, de ennél nagyobb különbség már nem ok.

Anyag szerinti csoportosítás

Jelenleg két fő akkumulátor jellemző a piacon, a nikkel alapú (1,2 V) és a lítium alapú. (3,7V)

Li-ion

Jelenleg a Lítiumion-akkumulátorok a legelterjedtebbek (mi is főleg ilyet árulunk), aminek számos oka van:

a lítiumból készült akkumulátorok sokkal könnyebbek és tartósabbak a nikkelalapúaknál
Nincs memóriaeffektus
Lassan veszíti el a töltését
Még a kimerült cella is képes legalább 2,8 V-ot szolgáltatni az 1-1,25 V-os NiCd-, illetve NiMH-akkumulátorokkal szemben, bár 3V alá meríteni nem szerencsés, mert az az élettartam kárára megy, sőt, nem minden töltő képes ezeket életre lehelni
Viszont: a védelem nélküli példányok érzékenyebbek, túl lehet tölteni ezeket, ami tönkreteszi az akkumulátort, illetve a zárlatos akkumulátor veszélyes is lehet, ezért csak megbízható helyen érdemes, minőségi akkumulátort és töltőt is vásárolni

Védelem
Két nagy csoportra bonthatók a Li-ion aksik: védett és nem védett. A védett akkuk alján vagy tetején van egy kis áramkör, ami biztonsági célokat szolgál, túltöltés, túlmerítés és zárlat esetén lekapcsolja az akkumulátorcellát a pólusairól. Ennek megfelelően a védelem nélküli akkuk nagyobb odafigyelést igényelnek, viszont olcsóbbak, mint védett társaik. A védelmet az akkumulátorokon PCB-vel jelölik.
Fontos, hogy a védett akkuk hosszabbak, például a 18650-es védett akkumulátorok 65 helyett akár 70 mm-esek is lehetnek.

Terhelhetőség
Vannak jól terhelhető (high drain) és kevésbé terhelhető akku fajták, ez a szám azt mutatja, hogy egy akkuból mekkora áram nyerhető adott pillanatban. Ez azért fontos, mert sok eszköznél nincs jelentősége, pl az elektromos cigaretták is az a nagy terhletőségű akkukat szeretik, de sok más eszköznél is fontos a terhelhetőség.

Folyamatos és maximális terhelhetőség
Az akkuknál megkülönböztetjük a fenti két adatot, mert míg az elsőt az akku tudja tartani a kapacitása végéig, a másodikat csak 1-2 másodpercig, úgyhogy erre érdemes odafigyelni, hogy melyik akkura mi van írva és mivel reklámozzák.