Blog

Hogy érdemes búvár lámpát választani?

2024.04.11 14:48
Hogy érdemes búvár lámpát választani?

A jó és megbízható búvárlámpa nemcsak az éjszakai merüléseid biztonságához elengedhetetlen, de a hajóroncsok és más fényhiányos területek felfedezésekor is fokozhatja az élményedet nappal. Emellett a legnyilvánvalóbb feladatán túl, vagyis a fény kibocsátásán túl, a búvárlámpa másik fontos szerepet is betölt. Visszahozza azt a színt, ami elveszik, amikor a napfény áthalad a vízen. Az első egy méter alatt az élénkpiros színek eltűnnek, míg 3 méter mélységben a sárgák feléből semmi sem látszik. Amikor elérjük a 10 méter mélységet, minden kékesszürke lesz. Tehát egy minőségi lámpa abszolút szükségszerű, különösen, ha víz alatti képeket szeretnél készíteni. De hogyan válaszd ki a leginkább szükségleteidhez illő fényt? Nézzük meg néhány kulcsfontosságú tényezőt, amelyeket figyelembe kell venni, amikor búvárlámpát vásárolsz.

 

Fénytípusok

Többféle búvárlámpa közül választhatsz: fő lámpák, másodlagos (háttér) lámpák és fényképező-/videólámpák.

- A fő búvárlámpák általában a legnagyobbak és a legfényesebbek. Bár lehetnek elég nehézek, a hatékony fő lámpák lehetővé teszik, hogy nagyon sötét területeket világíts meg szükség esetén. Tartós akkumulátorral és nagyon strapabíróként is működniük kell.
- A másodlagos búvárlámpák általában kisebbek és könnyebbek. Fő feladatuk, hogy a fő fény kiesése esetén tartalék fényforrásként szolgáljanak. Nagyszerű, ha a másodlagos lámpa elég kicsi ahhoz, hogy elférjen a zsebedben, így csak akkor kell elővenned, amikor szükséges.
- A fényképező-/videó búvárlámpák kifejezetten arra vannak kialakítva, hogy megfelelően megvilágítsák a téged érdeklő témákat. Általában a fotólámpák egy külső vaku formájában érkeznek, amelyet strobnak is neveznek. A strobo fényt különböző teljesítményű kisütésekkel bocsátják ki. A különböző teljesítményű kisütések általában a kisütési idővel függnek össze. A videolámpáknak szélesebb fényáramnak és nagy lumen-erőnek kell rendelkezniük annak érdekében, hogy egyenletesen világítsák meg a jelenetet. A modern videolámpák túlnyomó része LED-technológiát használ. Ha egyetlen lámpát szeretnél, amely egyszerre szolgál majd fókuszként és videófényként, érdemes egy erőteljes lámpát vásárolnod, amely többféle sugárirányt kínál.

Emlékezz, mindig érdemes két búvárlámpát magaddal vinni, különösen az éjszakai merülések során. Még akkor is, ha az elsődleges lámpád jónak tűnik a merülés kezdetén, sosem lehet teljesen biztos abban, hogy mi történhet.

Merülési körülmények

Az egyik legfontosabb tényező, amelyet figyelembe kell venned egy búvárlámpa kiválasztásakor, az az, hogy hogyan tervezed használni.

Ha jó elsődleges lámpát keresel éjszakai merüléshez, a legjobb választás egy fényerős búvárlámpa szélesebb sugáriránnyal. Figyelj a lámpa fogására. Sok búvár kényelmesebbnek találja, ha egy nagyobb és nehezebb lámpához pisztoly- vagy lámpatartó fogantyú jár. Ne felejtsd azonban el figyelembe venni a vízviszonyokat is. Minél zavarosabb a víz, annál erősebbnek kell lennie a fénynek. Másrészről, ha tiszta vízben merülsz éjjel, érdemes kisebb lámpát hoznod. Ennek egyik oka az élővilág a vízben. Sok állat sötétben él, és elmenekül vagy stresszeltté válik, ha nagyon erős fényt süt rájuk. A kisebb lámpa használatával tiszteletben tartod az állatokat természetes környezetükben, és kevésbé valószínű, hogy megzavarodnak.

Ha nappal használható fényt szeretnél a kis barlangok és hasadékok felfedezéséhez vagy a kő alá pillantáshoz, jó választás lehet egy könnyű, kis botfény egy keskeny sugárirányban.

Ha ki szeretnéd terjeszteni a GoPro képességeit, és vissza szeretnéd hozni a vízben elveszett színeket, jó kompromisszumot kell találnod a méret és a teljesítmény között. Ha főként videofelvételeket szeretnél készíteni a GoPro-val, csak egy folyamatos fényforrásra van szükséged, amelyet egy tartóra helyezve vagy akár a meglévő GoPro tartóra is fel lehet helyezni. Az állóképekhez, különösen a széles látószögű fényképezéshez általában kissé több teljesítményre lesz szükséged, vagy akár a második fényre is az árnyékok kitöltéséhez.

További információ

Végül, a technikai merüléshez szükséges lámpának nagy fényerejűnek és szűk sugárirányúnak kell lennie, és nagyon hosszú akkumulátor-élettartamnak kell rendelkeznie.

Világítástechnológia

A búvárok számos lehetőséget kínálnak, amikor a fényfejek/lámpatest típusairól van szó: Xenon (fémhigany), LED (fénykibocsátó dióda) és HID (magas intenzitású kisülés).

A Xenon búvárlámpák általában a három lehetőség közül a legolcsóbbak. Ennek a típusú lámpáknak az az előnyük, hogy meleg természetes fényt bocsátanak ki, nem úgy, mint az LED vagy HID lámpák kékesszürke sugara. Ugyanakkor a Xenon lámpák nem biztosítanak annyi fényt, mint a másik két lehetőség, és rövidebb az akkumulátor élettartama.
Az HID búvárlámpák elektronikát használnak a lámpatestek kibocsátásának növelésére, így rendkívül erősek. Ezeknek a lámpáknak majdnem fehér sugara van, a kék vagy zöld árnyalatokkal, a modelltől függően. Ne felejtsd el azonban, hogy az HID lámpák nagyon érzékenyek (ne bánj velük durván) és elég drágák. Ennek köszönhetően az HID lámpákat szinte kizárólag elsődleges fényként használják a technikai merüléshez és a víz alatti fotózáshoz.
Az LED búvárlámpák nagyon tartósak, hatékonyak és erőteljesek. Ráadásul a technológia és a gyártás folyamatos fejlődésének köszönhetően ezek a lámpák most már meglehetősen megfizethetőek és népszerűek lettek mindenféle búvárkodók körében.

Akkumulátorok

A te búvárlámpádat tápláló akkumulátor egy másik szempont. Választhatsz újratölthető vagy nem újratölthető verziók között.

Az újratölthető akkumulátorokkal működő búvárlámpák a gyakran víz alá merülő szenvedélyes búvárok számára a legjobbak. Megspórolhatod vele a pénzt, mivel nem kell minden merülés előtt új elemeket vásárolnod. Az újratölthető akkumulátorok környezetbarátak, mivel újrahasználhatók. Azonban hozzáférésre és időre van szükséged ahhoz, hogy feltöltsd őket.

A nem újratölthető akkumulátorokkal működő búvárlámpák általában alapvető elemekkel vannak ellátva. Az előnyük az, hogy viszonylag olcsók, és az egész világon könnyen találhatsz hozzájuk pótló elemeket. Azonban alacsonyabb szintű teljesítményűek és rövidebb az akkumulátor élettartama. Ha valamivel több teljesítményre vágysz, frissíthetsz lítium elemekre. Kissé drágábbak, és nem feltétlenül állnak rendelkezésre elérhetők távoli helyeken.

Búvárlámpák karbantartása

  • Most, miután kiválasztottál egy megfelelő búvárlámpát, emlékezned kell néhány egyszerű karbantartási szabályra, amelyek segítenek meghosszabbítani a lámpa élettartamát. Mielőtt merülnél, szereld össze a lámpát és ellenőrizd, hogy minden része mentes-e szennyeződésektől. Helyezz be egy új elemkészletet, vagy töltsd fel az újratölthető elemeket.
  • Próbáld ki a lámpát, hogy meggyőződj róla, hogy jó működésben van-e.
    Miután lemerültél, mindenképpen öblítsd le a lámpát tiszta vízben a többi felszereléseddel együtt.
  • Miután a lámpa megszáradt, szükség esetén kenje be. Tárold a lámpát hűvös, száraz helyen, közvetlen napsugárzástól védve. Óvd meg a sérüléstől vagy leejtéstől.
  • Ha hosszabb ideig nem használod a lámpát, akkor külön tartsd a szükséges elemeket.
    Végül, mindig kövesd a gyártó utasításait a búvárlámpa karbantartására. Kövesd az összes ajánlást, és csak jóváhagyott anyagokat használj az o-gyűrűk kenéséhez.

 

Ha további kérdésed van, nézd át búvárlámpa kínálatunkat vagy hívj minket!