Blog

Minden, amt tudni érdemes az 1,5V-os tölthető li-ion akkukról

2024.05.28 09:20
Minden, amt tudni érdemes az 1,5V-os tölthető li-ion akkukról

1,5V-os AA vagy AAA elemekre van szükséged de nem tudod mit vegyél? Hallottál már az 1,5-os tölthető akkukról? Nem, nem a Ni-Mh akkukról, ez valami egészen más!

Aki az  elmúlt 10 évben vásárolt elekronikai eszközt, így szüksége volt hozzá áramforrásra, az szembesülhetett a problémával, hogy egy ideje már nem 1,2V-os akkuk kellenek a kütyükbe (drónok, RC autók, vadkamerák, stb), hanem általában 1,5V-osak. Így két megoldása lehet, vagy megveszi az 1,5V-os alkáli elemet és használat után kidobja (ami nem csak gazdasági szempontból nem az igazi, de a környezetet is erősen terheli) vagy 1,2V-os tölhető elemeket használ, amik maximálsan feltöltve 1,4V-ak, elméletben 0,9V-ig merítve még használható, viszont kb 1,1V alatt már az 1,5V-os eszközöket nem működteti, így gyakorlatilag a gyárilag 2000 mAh-os akkuból csak max 1000 mAh nyerhető ki.

Egyik sem az igazi. de van megoldás! Az 1,5V-os tölthető li-ion akku! De mi is ez az akku és mit kell róla tudni?

Az 1,5V-os akkuk kémiájukat tekintve nem térnek el a hagyományos Li-ion akkuktól, ugyanolyan 3,6V-os akkumulátorok, a különbség, hogy egy speciális feszültségszabályzó van beillesztve, amely először is figyeli az akku állapotát, megakadályozva ezzel a túltöltést és a túlmerülést, ezenkívül az akkufeszültséget 1,5 voltosra alakítja át. Óriási ötlet, nem?

De mégis, miért jó az 1,5V-os Li-ion akku?

Azért, mert ezzel a megoldással egyesítettétek a Ni-Mh alacsony feszültségét annak negatív tulajdonságai nélkül a li-ion jó tulajdonságaival:

  • Töltéssel újrahasználhatók, ami hosszú távon költséghatékony, akár 1200 alkalommal tölthetőek (najó, 800 töltés után csökken a kapacitás, de ez minden akkura igaz)
  • Kevesebb hulladékot termelnek a cserélhető elemekhez képest.
  • Nagyobb kapacitás és alacsony önkisülési arány
  • nincs memóriaeffektus
  • gyors töltés a Ni-Mh- akkukat csak 0,25A-val lehet tölteni, különben hamar elromlanak, a li-ion akkukat akár 1A-val is lehet).
  • Nincs folyamatos feszültségcsökkenés, az akku vagy 1,5V-os, vagy üres (ezért nem is érződik, ha merül, de több akkunál egy led jelzi, ha merül az akku)

Hátrányok:

  • Kezdeti költség magasabb lehet, mint az eldobható elemeké (de kb 5 töltés után már behozza az árát), vagy a Ni-Mh akku (ennél már 2 töltés után jobban megéri), de hosszú távon biztos, hogy megéri
  • Speciális töltőt igényelnek, nem tölthetőek bármilyen töltővel (de már kaphatóak olyan töltők, amik tudnak 1,2 V-os 1,5V-os és 3,6V-os akkukat is tölteni, ezzel csökkenthető a költség)
  • Az új technológia miatt bonyolultabb belső áramkörökre van szükség a feszültségszabályozáshoz (bár ez legyen a gyártók baja)

Akkor ha fentiek igazak, akkor miért nem cserélte le még mindenki az összes 1,2V-os akkuját???

Jó kérdés, valószínűleg azért, ezt szoktuk meg, mindenkinél rengeteg Ni-Mh akku van, megszokták, bevállt, nem szívesen cserélik le, de ha rendszeres használt eszközbe kell, akkor az 1,5-os li-ion akku pár hónap alatt behozza a befektetett vételárat, ezt érdemes átgondolni. Ha pedig ritkábban használt eszközbe kell, akkor pedig a memóriaefektus miatt lehet érdekes, a Ni-Mh akkuk hajlamosak tönkremenni, ha több hónapig nem használják őket, az Li-ion viszont nem.

Van beépített töltős 1,5 V-os akku is, érdemes azt venni?

Persze, de főleg akkor, ha csak 1-2 db akkura van szükségünk, ha ennél többre, akkor jobban megéri akkut és töltőt is vásárolni. Ha pedig egyszerre 4-nél több akkut használunk, erre is van töltőnk.

Melyik a legjobb 1,5V-os akku??

Hát, mi az Xtar, Vapcell vagy Keeppower akkukat egyaránt ajánljuk, minőségük kiváló. Ha az a kérdés, hogy melyik akkunak van jelenleg a legnagyobb kapacitása, akkor az AA méretű akkuk közül a 4150 mWh-s Xtar akku a legnagyobb, és AAA méretben szintén Xtar 1620 MWh kapacitással.