Blog

Minden a 1,5V-os tölthető li-ion akkukról!

2024.05.28 09:20
Minden a 1,5V-os tölthető li-ion akkukról!

1,5V-os AA vagy AAA elemekre van szükséged de nem tudod mit vegyél? Hallottál már az 1,5-os tölthető akkukról? Nem, nem a Ni-Mh akkukról, ez valami egészen más!

Mi az az 1,5V-os tölthető akku?

Aki az  elmúlt 10 évben vásárolt elekronikai eszközt, így szüksége volt hozzá áramforrásra, az szembesülhetett a problémával, hogy egy ideje már nem 1,2V-os akkuk kellenek a kütyükbe (drónok, RC autók, vadkamerák, stb), hanem általában 1,5V-osak. Így két megoldása lehet, vagy megveszi az 1,5V-os alkáli elemet és használat után kidobja (ami nem csak gazdasági szempontból nem az igazi, de a környezetet is erősen terheli) vagy 1,2V-os tölhető elemeket használ, amik maximálsan feltöltve 1,4V-ak, elméletben 0,9V-ig merítve még használható, viszont kb 1,1V alatt már az 1,5V-os eszközöket nem működteti, így gyakorlatilag a gyárilag 2000 mAh-os akkuból csak max 1000 mAh nyerhető ki.

Egyik sem az igazi. de van megoldás! Az 1,5V-os tölthető li-ion akku! De mi is ez az akku és mit kell róla tudni?

Az 1,5V-os akkuk kémiájukat tekintve nem térnek el a hagyományos Li-ion akkuktól, ugyanolyan 3,6V-os akkumulátorok, a különbség, hogy egy speciális feszültségszabályzó van beillesztve, amely először is figyeli az akku állapotát, megakadályozva ezzel a túltöltést és a túlmerülést, ezenkívül az akkufeszültséget 1,5 voltosra alakítja át. Óriási ötlet, nem?

Ha kiváncsi vagy, mikt érdemes tudni az akkukról, itt mindent megtudhatsz.

Ha pedig tudni szeretnéd, hogy milyen mérőszámokat kell figyelni az akkuválasztás során, akkor ide kattints.

De mégis, miért jó az 1,5V-os Li-ion akku?

Azért, mert ezzel a megoldással egyesítettétek a Ni-Mh alacsony feszültségét annak negatív tulajdonságai nélkül a li-ion jó tulajdonságaival:

  • Töltéssel újrahasználhatók, ami hosszú távon költséghatékony, akár 1200 alkalommal tölthetőek (najó, 800 töltés után csökken a kapacitás, de ez minden akkura igaz)
  • Kevesebb hulladékot termelnek a cserélhető elemekhez képest.
  • Nagyobb kapacitás és alacsony önkisülési arány
  • nincs memóriaeffektus
  • gyors töltés a Ni-Mh- akkukat csak 0,25A-val lehet tölteni, különben hamar elromlanak, a li-ion akkukat akár 1A-val is lehet).
  • Nincs folyamatos feszültségcsökkenés, az akku vagy 1,5V-os, vagy üres (ezért nem is érződik, ha merül, de több akkunál egy led jelzi, ha merül az akku)

Hátrányok:

  • Kezdeti költség magasabb lehet, mint az eldobható elemeké (de kb 5 töltés után már behozza az árát), vagy a Ni-Mh akku (ennél már 2 töltés után jobban megéri), de hosszú távon biztos, hogy megéri
  • Speciális töltőt igényelnek, nem tölthetőek bármilyen töltővel (de már kaphatóak olyan töltők, amik tudnak 1,2 V-os 1,5V-os és 3,6V-os akkukat is tölteni, ezzel csökkenthető a költség)
  • Az új technológia miatt bonyolultabb belső áramkörökre van szükség a feszültségszabályozáshoz (bár ez legyen a gyártók baja)

Akkor ha fentiek igazak, akkor miért nem cserélte le még mindenki az összes 1,2V-os akkuját???

Jó kérdés, valószínűleg azért, ezt szoktuk meg, mindenkinél rengeteg Ni-Mh akku van, megszokták, bevállt, nem szívesen cserélik le, de ha rendszeres használt eszközbe kell, akkor az 1,5-os li-ion akku pár hónap alatt behozza a befektetett vételárat, ezt érdemes átgondolni. Ha pedig ritkábban használt eszközbe kell, akkor pedig a memóriaefektus miatt lehet érdekes, a Ni-Mh akkuk hajlamosak tönkremenni, ha több hónapig nem használják őket, az Li-ion viszont nem.

Van beépített töltős 1,5 V-os akku is, érdemes azt venni?

Persze, de főleg akkor, ha csak 1-2 db akkura van szükségünk, ha ennél többre, akkor jobban megéri akkut és töltőt is vásárolni. Ha pedig egyszerre 4-nél több akkut használunk, erre is van töltőnk.

Melyik a legjobb 1,5V-os akku??

Hát, mi az Xtar, Vapcell vagy Keeppower akkukat egyaránt ajánljuk, minőségük kiváló. Ha az a kérdés, hogy melyik akkunak van jelenleg a legnagyobb kapacitása, akkor az AA méretű akkuk közül a 4150 mWh-s Xtar akku a legnagyobb, és AAA méretben szintén Xtar 1620 MWh kapacitással.