Blog

Milyen LED-ek lesznek a 2024-es zseblámpákban??

2024.02.12 11:06
Milyen LED-ek lesznek a 2024-es zseblámpákban??

A zseblámpa LED-ek fejlődése nem lassul, 2023-ban is újabb és újabb ledek jelentek meg a piacon, sorra dőlnek meg az újabb és újbb rekordok (legnagyobb fényerő, legnagyobb fényáram). De nézzük, mik is voltak az utóbbi időben a legnagyobb durranások!

 

A szúrófényű lámpák körében az Osram nagyot dobott pár éve az NM1 és PM1-es ledekkel de 23-ban a Luminus SFT40 letarolta a piacot, már nagyjából minden komolyabb lámpagyártó palettáján megtalálható, mivel viszonylag olcsó, jó minőségű és a 2000 lumen körüli fényáram mellé drivertől függően 1 km körüli hatótávot is ki lehet belőle hozni, az Osram NM1-hez képest kellemes szórás mellett, a PM1, 8A-es driverrel komoly hatótávot tud és nem is egy LEP jellegű csóvával. Ami az újdonság, hogy most már 95-öss CRI értékű verzió is érhető el az SFT40-ből, ami a melegfényű lámpa fanatikusoknak lehet igazán vonzó. A Cree az utóbbi pár évben kissé lemaradt, de 2023-ban sok újdonsággal (vagyis korábbi modellek új generációjával jelentkeztek), amik megfelelnek a kor elvárásainak, pl szinte minden új led már 3V-os verzióban is kapható, így a XHP50.3 is, ami így már versenytárs lehet az SFT-40-nek. Az igazán nagy hatóttávú ledek közől a győztes már nem idei fejlesztés, de még mindig a legbrutkóbb led a Luminus SBT90.2, amivel akár 3 km-es hatótávot is lehet produkálni.

 

A Szórt fényű ledek körében sok ismert zseblámpa gyártó nyújtja a jól megszokott Cree XM-L, G3 ledeket tartalmazó lámpákat, de a Luminus SST20 és SST40 ledje az utóbbi időben már népszerű alternatívája ezen ledeknek, mostanában inkább az a kérdés, hány ledet paszíroznak egy-egy lámpába. A meleg fényű ledek közül még mindig a Nichia a nagy kedvenc, az 519a talán most a legelterjedtebb, a legújabb pedig a 719A, semmi eget rengető újdonság, de mondjuk 3 db ebből már elég egy kellemes fényhez. A Samsung meleg fényű ledje, az LH351B is kedvelt, de azért már ritkábban lehet összefutni vele.

A legnagyobb fényerejű led jelenleg a piacon az SFH55 nevű led, amiből megfelelő driverrel és áramforrással 15.000 lumen (!!!) nyerhető ki, amit egy igen különös cég gyárt, amiről konkrétan semmi infó nem érhető el az interneten, annyi tudhat róla, hogy kínai. Nálunk jelenleg csak egy Mateminco lámpában található, de már Lumintop és Led Lenser lámpában is található. A gyártó többi ledje is hasonlóan brutál teljesítményre képes, az SFN55.2 például 8.000 lument tud, de az SFH43-ból is 9500 lument lehet kipréselni. A sokat tapsztalat olvasó ilyenkor csak legyint, hogy persze, ilyet minden piacon látni a 8.800 mAh-s 18650-as akku mellett, de ezek a ledek tényleg tudják is, amit ígérnek, és ezek után újra hangsúlyoznám, olyan gyártóról van szó, ami lenyomta a Cree-t, Nichiát, Osramot és még a nevét se tudjuk. 

 

A LEP lámpák az utóbbi időben a gyors elterjedés után kissé visszaszorultak, aminek valószínűleg az áruk az oka, nem igazán sikerült mindenki számára elérhető árúvá faragni őket, bár mostmár egy 3 km körüli hatótávú lámpa is bőven 100 alatt elérhető. Ebben a kategóriában a legnagyobb hatótávot egy égővel egy Machtoch L2KSD lámpa produkálta, a 3,2 km-es hatótáv magáért beszél.

Mostanában több gyártó is megjelent fókuszálható LEP-lámpával ami egy érdekes kategória, ledekkel kombinálva érdekes lehet a továbbfejlesztése is. A LEP piacon a legújabb durranást a Weltool neű gyártó hozta ki, aki a Kyocera nevű japán gyártó (napelemektől a nyomtatókig gyártanak mindent) legújabb fejlesztését és SMD LEP-et rakott a legújabb lámpájába, a W2-be, a paraméterei egyelőre nem ütősebbek egy átlag LEP-nél, de hosszú távon leszoríthatja az árakat ezen a piacon.